Bánó Birtok workshop

Kosárfonás a Húsvéti készülődés jegyében
2019. március 30-31. (szombat-vasárnap)

A másfél napos program lehetőséget kínál az érdeklődők számára, hogy kipróbálják magukat a kosárfonás mesterségben, megismerkedjenek a fűzvessző sajátosságaival és a Húsvéthoz kapcsolódó használati tárgyakat – szappantartót, kínáló tálcát, kis kosarat, sőt, ha marad rá idő, madáretetőt, kopogtató ajtódíszt is – készítsenek.

A program során Legeza Márta, a Human Sanat Bt. és a Hagyományok Háza munkatársa, a kosárfonó mesterség elhivatott képviselője lesz segítségünkre. Ő lesz a program háziasszonya, aki bevezeti a résztvevőket e nagy múltra visszatekintő kézműves alkotómunka rejtelmeibe.

Fonatok és Kötődések kiállítás

A szálasanyagok iránt elhivatott két MMA ösztöndíjas kézműves, Legeza Márta népi iparművész, Népművészet Ifjú Mestere kosárfonó és Négyes Tímea székkötő mester közös kiállítása különleges élményt kínál a látogatóknak, hiszen páratlan anyaga szépen bemutatja kötődésüket mesterségükhöz és elköteleződésüket szakmájuk iránt. 

Legeza Márti külföldi tanulmányútjainak sokszínű anyaga mellett a hazai népi iparművész mestereknél tett műhelymunkáinak termése, valamint nagy tudású mestereinek alkotásai is láthatók lesznek a kiállításon, így a látogatók nemcsak az európai kosárfonási hagyományból kaphatnak ízelítőt, hazai viszonylatban is újszerű technikákkal, sajátos formavilággal, anyagkombinációkkal megalkotott kosarakban gyönyörködve, hanem a magyar kosárfonási hagyomány jellegzetes darabjaiból is. Felbecsülhetetlen kulturális kincs hagyományozódik mestereinken keresztül és általunk, nekünk egyetlen kötelességünk, hogy jól bánjunk a megszerzett tudással, mert csak így élhet tovább a hagyomány.

A székkötő mesterség fehér holló a népi kismesterségek között, kihalóban van. Négyes Tímea ennek a ritka mesterségnek a mélyreható ismerője. Több mint 200 elkészített, 14 zsűrizett tárgy,  egy országos pályázati nagydíj és a 2018-as Év Mestere-díj dicséri munkáját.

Mindketten szakmájukban megmaradtak a magyar népművészet szeretetében, a hazaihoz való ragaszkodásban.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitó ünnepségére 2021. október 22-én 14 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba.

A kiállítást megnyitja:

dr. Fehér Anikó karnagy, népzenekutató, MMA MMKI munkatársa és

Balogh Károly kosárfonó népi iparművész

A kiállítás 2021. november 20-ig, keddtől szombatig 10-18 óra között látogatható.

További információ:

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

1011 Budapest, Fő utca 6.

(+36) 30 615 4134

muzeum@hagyomanyokhaza.hu

Fonatok és Kötődések kiállítás- Tárlatvezetések

A szálasanyagok iránt elhivatott két MMA ösztöndíjas kézműves, Legeza Márta népi iparművész, Népművészet Ifjú Mestere kosárfonó és Négyes Tímea székkötő mester közös kiállítása különleges élményt kínál a látogatóknak, hiszen páratlan anyaga szépen bemutatja kötődésüket mesterségükhöz és elköteleződésüket szakmájuk iránt.

Még nagyobb az élmény, ha a tárgyak mögött rejlő történeteket, élményeket, mestereket, gondolatokat és mesterségbeli titkokat is megismerjük, ráadásul magától az alkotótól.

Legeza Márta november 5-i és 10-i tárlatvezetésein saját szakmai életútjáról, inspirációiról, mestereiről, hitvallásáról is mesél tárgyainak bemutatása mellett.

November 15-én, vetített képes előadáson pedig az európai uniós Erasmus + Felnőttoktatási mobilitási pályázatokban rejlő lehetőségeket ismerteti saját, dániai, norvégiai, franciaországi és olaszországi tanulmányútjai kapcsán.

Fészek műhelymunka fogyatékkal élő fiataloknak

2021. október 25-én a Biatorbágyi Fészek Fogyatékkal Élők Nappali Ellátójának tartottunk vesszőfonó műhelymunkát.

Fonódások műhelymunka a Pasaréti Közösségi Házban

2021. október 16-17-én és 2021. november 20-21-én a Human Sanat Bt. a Pasaréti Közösségi Házban tartott 4 egynapos, más-más tematikájú képzést.

Első napon már gyakorlattal rendelkező fonóknak tanítottuk meg a Dániában tanult katalán aljra fonott ír berakásos, oldalfonásos kosár elkészítésének mikéntjét.

Második napon a szintén Dániában tanult menetes fonást kerek aljra, csavart füllel.

Második hétvége tematikája a karácsonyi dekorációk, random csillag és karácsonyfa, amit Márta Erasmusos műhelymunkán sajátított el Norvégiában.