Legeza Márta

 az ELTE BTK francia-néprajz szakán diplomázott. 2010 óta a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének Oktatási és Közművelődési Osztályán néprajzos munkatársként, oktatási szakelőadóként dolgozik. Mindezek mellett fazekas és kosárfonó OKJ-s végzettséggel is rendelkezik. Márti 2016 márciusában tett kosárfonó oktató vizsgát, hogy az elsajátított szakma, a kosárfonás mesterség elméletének és gyakorlatának oktatója, a szakma specialistája legyen. 2018-ban rangos állami kitüntetésben részesült, Népművészet Ifjú Mestere címet kapott és elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia 3 évre szóló alkotói ösztöndíját.

A Bt. tagjaként jelenleg kosárfonást oktat felnőtteknek tábori, szakköri és tanfolyami keretek között. Végtelen türelme, elhivatottsága, a kézműves szakma és az oktatás iránti elkötelezettsége, lelkesedése, tudatossága és oktatásmódszertani tapasztalata teszik képessé erre. Szorgalma a szakma szeretetével párosul. Közvetlen, nyitott, barátságos természet, aki őszinte érdeklődéssel fordul mások felé, kíváncsi és fogékony is külföldi oktatói példákra, hogy a külföldön szerzett tapasztalatait itthoni felnőttoktatói tevékenysége során kamatoztassa. Szorgalmas, munkáját hivatásként végző fiatal, nyitottsága, idegen nyelvek és kultúrák iránti érdeklődése, motiváltsága miatt alkalmas és érdemes külföldi projektekben való részvételre.

2015 óta nyaranta Szerbiában egy héten át tábori keretek között tanítja a kosárfonás alapjait középkorú és nyugdíjas embereknek, valamint gyerekeknek. Hagyományok Házában immár 5. éve vezet be felnőtteket a kosárfonás mesterségébe Takács Judit kosárfonó oktatótársával közösen vezetett Zöldvesszős 6 alkalmas szakkör keretein belül.